Chrzan na grilla? Dlaczego nie!
Na grilla zawsze przygotowuje się jakieś dodatki. Ich dobór zależy w dużej mierze od tego, jakie dania przyrządzamy. Smacznym i bardzo łatwym w użyciu urozmaiceniem grillowych dań jest chrzan. Dzięki różnorodności chrzanów Smak zawsze dobierzemy taki, który idealnie pasuje do naszego grillowego menu.
Na czym polega urok chrzanu? Dzięki ostremu, a równocześnie orzeźwiającemu i świeżemu aromatowi znakomicie podkreśla on smak naszych ulubionych dań z grilla. Już jego niewielka ilość sprawia, że mięsa stają znakomite i pyszne.
Na jaki chrzan się zdecydować? Powiedzenie „do wyboru do koloru” pasuje w tym przypadku dosłownie. Chrzan tarty ma oczywiście biały kolor, ale jeśli do mięsa dodamy różowawy chrzan z żurawiną, uzyskamy ciekawy i atrakcyjny efekt wizualny. Do najpopularniejszych dań z grilla, czyli karkówki, boczku czy kiełbasy najlepiej pasuje chrzan tarty – ostry i wyrazisty. Dobrze współgra on także z wołowiną. Steki z grilla z chrzanem tartym to rarytas dla fanów mocnych i zdecydowanych smaków.
Do ryb i serów z grilla – np. oscypka i camemberta znakomicie pasuje chrzan żurawinowy. Dzięki połączeniu pikantnej nutki z lekką słodyczą żurawiny znakomicie uzupełnia on delikatny smak ryby i camemberta, ale także mocny i słony aromat oscypka. Z kolei do mięs o delikatniejszym smaku – głównie drobiu – świetnie pasują chrzan śmietankowy, nieco łagodniejszy i wzbogacony kremową śmietaną, i krem chrzanowy. Śmiało można dodawać je także do innych niż mięso dań z grilla – np. papryki czy pieczarek. Chrzan świetnie łączy się również z nieco bardziej wyrafinowanymi potrawami i może służyć do robienia sosów. Bardzo ciekawy pomysł na posiłek to krewetki z grilla z sosem chrzanowym.
Musztarda i keczup to nie wszystko! Chrzan absolutnie w niczym im nie ustępuje i również znakomicie nadaje się do dań z grilla. Smacznego!